APAKAH SEBENARNYA GULA?
Gula adalah makanan tanpa khasiat yang paling banyak dimakan dan memudaratkan. Gula cuma menambah kalori dan akan disimpan sebagai lemak di dalam tubuh. Ia tidak langsung berzat malah akan menyingkirkan zat yang sedia ada dalam tubuh manusia. Gula juga adalah penyebab utama kegemukkan. ADAKAH BADAN KITA MEMERLUKAN GULA ?
Tidak perlu langsung ! Ini kerana tubuh kita akan menukarkan banyak sumber makanan yang lain kepada glukosa apabila badan memerlukan tenaga.APAKAH KESAN JIKA AMBIL GULA BERLEBIHAN?
1. Melemahkan sistem imunisasi (melawan penyakit)2. Menggangu imbangan galian dalam tubuh
3. Menyebabkan kanak-kanak menjadi hiperaktif, gelisah dan nakal
4. Menjejaskan pencapaian kanak-kanak dalam pelajaran
5. Menyebabkan kanak-kanak rasa mengantuk dan mengurangkan kecergasan
6. Meningkatkan paras trigliserid
7. Melemahkan daya tahan tubuh terhadap jangkitan bakteria
8. Merosakkan buah pinggang
9. Mengurangkan kolesterol yang baik (HDLs)
10. Menggalakkan pertumbuhan kolesterol bahaya (LDLs)
11. Mengurangkan kromium dalam badan
12. Mengurangkan kuprum dalam badan
13. Menggangu serapan kalsium dan magnesium oleh sistem badan
14. Menyebabkan kanser payudara, kanser ovari, kanser prostat dan kanser dubur
15. Menyebabkan kanser kolon (usus besar dan wanita amat berisiko tinggi
16. Faktor kepada kanser pundi hempedu
17. Meningkatkan kadar glukosa dalam darah dengan cepat
18. Melemahkan penglihatan
19. Meningkatkan paras serotonin yang menyempitkan pembuluh darah
20. Penyebab hipoglisemia
21. Penyebab perut berasid
22. Meningkatkan paras adrenalin di kalangan kanak-kanak
23. Meningkatkan risiko penyakit jantung koronari
24. Mempercepat proses penuaan, kulit berkedut dan uban pada rambut
23. Merosakkan gigi
24. Penyumbang utama obesiti (kegemukkan)
25. Penyebab lelah
26. Penyebab artritis
27. Penyebab bengkak saluran usus di kalangan pesakit gastrik
28. Pembentukan batu dalam ginjal
29. Penyebab pembentukan batu karang hempedu
30. Penyebab sakit jantung iskemik
31. Penyebab sakit apendiks
32. Penyebab sakit gusi
33. Penyebab air liur jadi berasid
34. Penyumbang kepada osteoporosis
35. Mengurangkan hormon tumbesaran
36. Meningkatkan kadar kolesterol dalam badan
37. Meningkatkan tekanan darah sistolik
38. Penyumbang utama kepada sakit kencing manis
39. Penyebab keracunan darah semasa hamil
40. Penyebab rabun jauh
KENAPA SESETENGAH MAKANAN YANG SENARAI BAHAN-BAHANNYA TIADA DITULIS GULA TAPI MASIH MANIS?
Jangan terpedaya! Gula biasanya akan dinamakan dengan nama lain seperti: Glukosa, Fruktosa, Laktosa Maltosa, Sukrosa, Sirap Glukosa, Sirap Maple, Molases, Sirap Hitam, Sirap Kencana, Dektrosa & SorbitolBERAPA BANYAK GULA YANG ADA DALAM MAKANAN & MINUMAN?
1. Minuman bergas 500ml - 14.4 sudu teh2. Minuman dalam tin tanpa gas 350ml - 9.6 sudu teh
3. Minuman coklat malt dalam tin 125ml - 5.5 sudu teh
4. Kek buah-buahan 40gm - 3.5 sudu teh
5. Bijirin sarapan bersalut madu 220gm - 10.1 sudu teh
6. Ubat batuk botol kecil di farmasi - 15.8 sudu teh
7. Aiskrim coklat sepotong saiz biasa - 7.7 sudu teh
8. Sundae restoran makanan segera - 10.3 sudu teh
9. Rempah ayam segera satu pek - 4.7 sudu teh
10. Minuman berkultur satu botol kecil - 2.7 sudu teh
11. Susu pekat manis dalam tin kecil - 35.5 sudu teh !
KENAPA MALAYSIA DILETAKKAN SEBAGAI PENGGUNA GULA TERBANYAK DI DUNIA?
Ini dikira rekod dunia! Walaupun pasukan bola sepak kita tidak berjaya ke Piala Dunia, namun kita masih dikenali di peringkat dunia. Rakyat negara kita adalah paling gemuk di Asia dan mempunyai pesakit kencing manis yang paling ramai di dunia. Bangga? Kita sebenarnya dalam diam-diam diancam. Lihatlah orang paling kaya di Malaysia! Taukeh gula! Negara kita seperti darurat apabila gula disorokkan baru-baru ini.Di Jepun, gula kilo tiada dijual, amat sukar untuk jumpa gula. Susu pekat manis jauh sekali. Cuba fikirkan pemanis apa yang mereka gunakan?? Banyak minuman seperti teh jepun dan teh cina diminum tawar...untuk menjaga kesihatan. Orang negara kita langsung tidak mengambil peduli dengan penjagaan kesihatan. Berhati-hatilah...
KENAPA ProfessorSWEET?
Pemanis ProfessorSWEET adalah pemanis pati tebu pertama di dunia yang dihasilkan menerusi teknologi nano selepas lebih 5 tahun penyelidikan oleh saintis tempatan diketuai oleh Prof Dr. Mohd Sofie. Ianya mempunyai kadar kemanisan lebih tinggi daripada gula biasa sehingga 600 kali ganda, tetapi hampir tiada KALORI, LEMAK, KOLESTEROL, PROTEIN, SUKROSA, KARBOHIDRAT & SACCAHRINE sekaligus sangat sesuai digunakan seisi keluarga sebagai pengganti gula dalam semua jenis minuman dan masakan. ProfessorSWEET bukan sahaja manis seperti gula, malah ianya SEDAT, LAZAT & MENYIHATKAN.ProfessorSWEET telah mendapat pengiktirafan daripada Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan Amerika Syarikat (FDA), Health & Welfare Canada, Food Standards Australia-New Zealand (FSANZ), Canadian Diabetes Association, European Union Scientific Committee on Food & W.H.O. Expert Committee on Food Additives. ProfessorSWEET juga telah melakukan testimoni terhadap 2,000 orang responden untuk menguji keberkesanan terhadap pelbagai penyakit.
Teknologi biofizik yang digunakan dalam penghasilan ProfessorSWEET memastikan ianya disediakan pada pH5.5 bagi mengelak terbentuknya karbon negatif, sesuai dengan sifat semulajadi manusia yang turut mempunyai pH5.5.
Penggunaan berterusan ProfessorSWEET membantu menstabilkan kandungan gula dalam darah ke paras normal, menstabilkan tekanan darah kepada yang mempunyai tekanan darah tinggi (high blood). Pengguna ProfessorSWEET masih dapat menikmati rasa manis tanpa perlu risau kesan sampingan.
ProfessorSWEET yang dijual pada harga serendah RM19.90 di pasaran bagi kandungan 700ml adalah satu-satunya pemanis yang lebih lazat, murah dan menyihatkan dan berkesan sebagai pengganti gula, terutama kanak-kanak supaya karbon positif terbentuk dalam darah semenjak kecil.
ProfessorSWEET......100% ekstrak pati tebu asli....
MANIS SEMANIS-MANISNYA....
PUAS SEPUAS-PUASNYA.....
TIDAK RISAU LAGI PASAL PENYAKIT.............
LEBIH MANIS.....LEBIH LAZAT....LEBIH SIHAT !
600 kali ganda lebih manis dari gula biasa...
600 kali ganda lebih manis dari gula biasa...
No comments:
Post a Comment